Image Blog

Ατοπική δερματίτιδα & αντιμετώπιση

Έχετε συμπτώματα έντονης ξηροδερμίας ακόμη κι αν χρησιμοποιείτε ενυδατικές και μαλακτικές κρέμες; Έχετε σκεφτεί μήπως το "πρόβλημα’’ είναι η ατοπική δερματίτιδα;

Η λέξη "ατοπία" προέρχεται από το Ελληνικό στερητικό "α" και το "τόπος". "Χωρίς τόπο" , ένας τέλειος τρόπος για να περιγράψουμε την πάθηση αυτή που τόσο δύσκολα μπορούμε να κατανοήσουμε.

Τι είναι όμως η ατοπική δερματίτιδα;

Η ατοπική δερματίτιδα ή ατοπικό έκζεμα είναι μια χρόνια φλεγμονώδης πάθηση του δέρματος. Πλέον είναι μια αρκετά συνηθισμένη πάθηση. Συχνά κάνει την εμφάνισή της στην ηλικία περίπου των τριών μηνών, ωστόσο μπορεί να εκδηλωθεί και νωρίτερα. Η διάρκειά της μπορεί να είναι από μερικούς μήνες μέχρι και αρκετά χρόνια, ωστόσο σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να επιμένει στην ενήλικη ζωή. Η ατοπία έχει γενετική προδιάθεση, σχεδόν το 80% των παιδιών με έκζεμα έχουν οικογενειακό ιστορικό ατοπίας.

Είναι ενοχλητική, τόσο για το μικρό παιδί όσο και για το οικογενειακό του περιβάλλον. Αν και εμφανίζεται από μικρή βρεφική ηλικία, σε καμία περίπτωση δεν εμποδίζει τη φυσιολογική ανάπτυξη. Τις πιο πολλές φορές, η έντασή της  μειώνεται με την πάροδο της ηλικίας.

Πως εκδηλώνεται η ατοπική δερματίτιδα;

Η ατοπική δερματίτιδα συνδυάζει τις εξάρσεις εκζέματος, που συνίστανται σε κόκκινες βλάβες που ορορροούν και είναι πηγή έντονου κνησμού, αφήνει ένα πολύ ξηρό δέρμα που πρέπει κατά προτεραιότητα να ενυδατώσουμε για να αναπληρώσουμε τα λιπίδια που του λείπουν.

Οι προσβεβλημένες ζώνες (μάγουλα, μέτωπο, κορμός και κατόπιν οι μεγάλες πτυχές των αγκώνων και των γονάτων) ποικίλουν ανά παιδί σε παιδί.

Ποιες είναι οι συνέπειες  της ατοπικής δερματίτιδας;

Σε όλες τις περιπτώσεις, η φαγούρα που παρουσιάζεται είναι πηγή ενόχλησης για το παιδί, ενόχληση που συχνά έχει αντίκτυπο στην ισορροπία ολόκληρης της οικογένειας...όπως οι αϋπνίες, που συχνά το παιδί τις μοιράζεται με τους γονείς του.

Μεταξύ των επιπλοκών που μπορεί να παρουσιαστούν, επισημαίνουμε τις συχνές επιμολύνσεις, η εμφάνιση των οποίων συνδέεται με τις βλάβες του κνησμού που ανοίγουν μια πόρτα εισόδου σε σταφυλόκοκκους, στρεπτόκοκκους και ιούς όπως αυτός του έρπητα.

Πως αντιμετωπίζουμε την ατοπική δερματίτιδα;

1. Χρησιμοποιούμε  μαλακτικά προϊόντα, σε περίπτωση ατοπικής ξηρότητας, για να καθαρίσουμε, να ενυδατώσουμε, να εξυγιάνουμε το δέρμα και να αποφύγουμε τις μολύνσεις ή τις επιμολύνσεις, αλλά κυρίως για να καταπραΰνουμε το δέρμα.

2. Ο καθαρισμός του ατοπικού δέρματος απαιτεί ειδική προσοχή για να αποφύγετε μεγαλύτερο ερεθισμό και αίσθηση τραβήγματος. Το μπάνιο δεν θα πρέπει να διαρκεί πάνω από 5 ή 10 λεπτά και η θερμοκρασία δεν θα πρέπει να είναι πολύ υψηλή! Το πολύ ζεστό νερό προκαλεί τη φαγούρα. Λίγες σταγόνες από λάδι μπάνιου για ατοπικά δέρματα ανακουφίζει το δέρμα. Εναλλακτικά, αν το δέρμα υποφέρει από έντονη ξηρότητα κάντε έναν γρήγορο καθαρισμό με λίγο νερό ή με ένα γαλάκτωμα καθαρισμού. Αποφύγετε το πανάκι και το σφουγγάρι για το πλύσιμο.

3. Άλλος ένας τρόπος είναι τα μαλακτικά και χαλαρωτικά μασάζ. Θυμηθείτε άλλωστε, ότι το μασάζ με ενυδατική  (ή μαλακτική) κρέμα είναι μια σημαντική στιγμή της ημέρας για το παιδί. Είναι η στιγμή απαλότητας και καταπράυνσης αλλά και ακόμη η στιγμή επαφής και επικοινωνίας με τους γονείς.

4. Τα τοπικά κορτικοστεροειδή (τηρώντας αυστηρά τις οδηγίες που δόθηκαν από το γιατρό σχετικά με τις εφαρμογές, τη μέτρηση των σωληναρίων που χρησιμοποιήθηκαν, κ.λ.π.) συνταγογραφούνται στις εξάρσεις του εκζέματος.

5. Για να περιορίσουμε την αντίδραση του βρέφους, καλό θα ήταν να καλύψουμε τα χέρια του με βαμβακερά γάντια ώστε να διασφαλίσουμε ότι δε θα μείνει ποτέ γυμνό. 'Έτσι θα περιοριστούν σημαντικά οι γρατζουνιές. Επιπλέον, μπορούμε να του φορέσουμε  ανάποδα τα κορμάκια και τα t-shirts για να μην το γρατζουνίζουν οι ραφές. Αργότερα, ακόμα και ως ενήλικας, σιγουρευτείτε ότι τα νύχια σας είναι πάντα κομμένα και ξεχάστε τα συνθετικά ή τα μάλλινα υφάσματα.

6. Χρησιμοποιείστε Ιαματικό νερό! Όταν οι κόκκινες περιοχές καίνε, όταν οι περιοχές με βλάβες τραβούν ή πρήζονται, το Ιαματικό νερό προσφέρει μεγάλη βοήθεια.
Φυλάξτε τις κρέμες στο ψυγείο για να είναι δροσερές κατά την επάλειψη.