Image Blog

Τα ‘’must to do’’ των Πανελλαδικών

Για έναν μαθητή της τρίτης Λυκείου η εβδομάδα πριν τις Πανελλαδικές θα μπορεί να χαρακτηριστεί και ως εβδομάδα των Παθών….. Όχι… .δεν πρέπει να βάλετε τον εαυτό σας σε αυτή τη διαδικασία!!! Αντιθέτως, θα πρέπει να νιώθετε ανακούφιση και αισιοδοξία… γιατί η σχολική ζωή τελειώνει και αρχίζει η φοιτητική!;-) 

Ας δούμε μερικά  tips που θα σας βοηθήσουν να ξεπεράσετε το άγχος και να αυξήσετε τις επιδόσεις σας πριν και κατά τη διάρκεια της εξέτασης:

 • Μην πείσετε τον εαυτό σας πως οι Πανελλαδικές είναι κάτι το τρομερό που δεν μπορείτε να αντιμετωπίσετε, ξεχνώντας πόσες εξετάσεις έχετε δώσει μέχρι τώρα.
 • Η μαμά, ο μπαμπάς, η γιαγιά, ο παππούς, μέχρι και ο σκύλος ή το καναρίνι σας είναι πιθανό να αγχώνονται, μπορεί και περισσότερο από εσάς που δίνετε εξετάσεις… Προσπαθήστε να μη σας μεταδώσουν το άγχος τους. Είναι βέβαιο πως και σε αυτή τη δοκιμασία βρίσκονται δίπλα σας, απλά δεν ξέρουν πώς να το διαχειριστούν…
 • Πείτε όχι στα ξενύχτια  για διάβασμα!!!  Οι εξετάσεις δίνονται το πρωί και όχι στις 2-3 τη νύχτα!!! Ότι έχετε μάθει, το έχετε μάθει… Ιδανικά, από το απόγευμα και μετά κλείστε τα βιβλία σας. Πρέπει να είστε ξεκούραστοι γιατί η σωματική κόπωση λειτουργεί αρνητικά στην ψυχολογία. Επομένως, κοιμηθείτε νωρίς για να ξυπνήσετε νωρίς και εάν θέλετε, κάντε μια σύντομη επανάληψη!
 • Προσέξτε τη διατροφή σας! Η διατροφή σας, τόσο πριν όσο και κατά τη διάρκεια των εξετάσεων, θα πρέπει να είναι ισορροπημένη…  Επιπλέον, θα μπορούσατε να ενισχύσετε τον οργανισμό σας και να μπουστάρετε τη μνήμη σας με κάποιο συμπλήρωμα διατροφής. Το βράδυ της παραμονής των εξετάσεων καταναλώστε κάτι ελαφρύ, τις πίτσες και τα σουβλάκια θα έχετε πολύ χρόνο μπροστά σας να τα γευτείτε. 
 • Τα sos θέματα δεν είναι sos… Οτιδήποτε υπάρχει στην ύλη είναι το ίδιο πιθανό να πέσει στις εξετάσεις.

Πάμε τώρα στα tips κατά τη διάρκεια της εξέτασης:

 • Πέρα από τα απαραίτητα που πρέπει να έχετε μαζί σας (στυλό, μολύβια, ρολόι, ταυτότητα), καλό θα ήταν να έχετε ένα μπουκαλάκι με νερό ή χυμό και κάτι γλυκό είτε αυτό είναι καραμέλα ή κάτι με σοκολάτα, η ζάχαρη βοηθά στη συγκέντρωση και γίνει ενέργεια.  Αυτό που πρέπει να αποφύγετε είναι οι τσίχλες, που προκαλούν διάσπαση προσοχής και τη στιγμή της εξέτασης δεν την χρειάζεστε.
 • Διαβάστε τα θέματα αργά και προσεκτικά, ώστε να κατανοήσετε πλήρως τι ζητείται και ξεκινήστε από αυτά που ξέρετε καλύτερα. Ακόμη και αν κάποιο από τα θέματα δεν σας θυμίζει κάτι, δεν πρέπει να απογοητεύεστε… Φάτε το γλυκάκι σας, ώστε να καθαρίσει το μυαλό σας και σίγουρα θα το κατανοήσετε… Ότι γνωρίζετε, γράψτε το, ακόμη κι αν δεν είστε απόλυτα σίγουροι, έτσι διεκδικείτε κάθε πιθανό μόριο!
 • Μην αποκαρδιώνεστε και κυρίως μην τα παρατάτε, από τυχόν δύσκολα θέματα. Όσο δύσκολα μπορεί να φαίνονται και να είναι για εσάς, άλλο τόσο μπορεί να φαίνονται και στους συμμαθητές σας. 
 • Κάντε σωστή κατανομή χρόνου ανάμεσα στα θέματα… ώστε να έχετε  τουλάχιστον 10 λεπτά για να ξαναδιαβάσετε τις απαντήσεις σας και να διορθώσετε τυχόν ορθογραφικά και εκφραστικά λάθη.
 • Μη βιάζεστε! Μέσα στον ενθουσιασμό σας μπορεί να δώσετε λανθασμένες απαντήσεις.
 • Ακόμη κι αν έχετε τελειώσει νωρίτερα, εξαντλήστε όλο τον χρόνο της εξέτασης. Διαβάστε ξανά τις απαντήσεις σας, ώστε να είστε σίγουροι ότι τίποτα δεν ξέφυγε της προσοχής σας. Σε περίπτωση που αρχίσετε να αμφιβάλλετε για τις απαντήσεις σας, να θυμάστε έναν βασικό κανόνα, η πρώτη επιλογή είναι η σωστή!!! Επομένως, μην αρχίσετε να σβήνετε… 
 • Αφού τελειώσει η εξέταση... τελείωσε και το μάθημα αυτό! Δεν μπορείτε να ξέρετε ακριβώς τι γράψατε και, κυρίως, δεν ξέρετε πώς έχουν γράψει οι άλλοι. Μην ξεχνάτε ότι ο βαθμός σας συγκρίνεται με τους βαθμούς των άλλων υποψηφίων. Στόχος σας, πλέον, είναι το επόμενο μάθημα!

Τέλος, αυτό που πρέπει να θυμάστε είναι πως οι πανελλαδικές είναι εξετάσεις εισαγωγής στο πανεπιστήμιο, τίποτα περισσότερο και τίποτα λιγότερο. Δεν είναι ούτε το μέλλον σας ούτε κρίνεται η ζωή σας, όπως πολλοί θέλουν να πιστεύετε.  Ζούμε σε μια ανοιχτή κοινωνία που υπάρχουν πολλές δυνατότητες και ευκαιρίες, αρκεί να είμαστε δεκτικοί σε αυτές. Έχετε όλη τη ζωή μπροστά σας να υλοποιήσετε τα όνειρά σας, άλλωστε είστε μόνο 17-18 χρονών… Η ζωή δεν αρχίζει ούτε τελειώνει με τις πανελλαδικές!

Καλή Επιτυχία!!! <3